15 dagen IJsland

15 dagen IJsland

Maandag aankomst op vliegveld Akureyri

Vanaf Rotterdam the Hague airport vlieg je in de ochtend naar Akureyri, de hoofdstad van Noord-IJsland. Vandaag is het moment om je nog even onder te dompelen in het stadse leven, voordat het echte avontuur van start gaat. Het gebied rond de camping waar we verblijven leent zich overigens ook heel goed voor een stevige wandeling. Het spotten van vogels en ook een spelletje discgolf behoort tot de mogelijkheden. Wie meteen één van de hoogtepunten van deze reis wil beleven, kan vanuit de haven van Akureyri op zoek gaan naar de reuzen van de zee, de bultrugwalvissen.

Dinsdag Akureyri-Hveravellir

We gaan vroeg uit de veren en ontbijten in het IJslandse zonnetje. Vandaag gaan we opweg naar Hveravellir, een gebied met vele hete bronnen. Eén van de bronnen, direct naast de camping is geschikt om heerlijk in te badderen. Onderweg loodst de Landrover ons door meerdere gletsjerrivieren en stoppen we regelmatig om al het natuurschoon vast te leggen op de gevoelige plaat.

Woensdag Hveravellir-Hagavatn

De vroege vogels kunnen van de gelegenheid gebruik maken om nog even lekker schoon te weken, voor we naar het kleurrijke berggebied Kerlingarfjöll rijden. We wandelen door dit geothermische gebied met meerdere modderpoelen en stoombronnen, die soms midden in de sneeuw liggen. We kunnen wel zeggen dat dit één van de meest indrukwekkende berggebieden van IJsland is. Overnachten doen we aan de voet van de Langjökull.

Donderdag Hagavatn-Seljalandsfoss

Nadat we ontwaakt zijn aan de voet van de gletsjer vertrekken we richting de Zuidkust. Onderweg aanschouwen we één van de meest spectaculaire watervallen die IJsland kent, de Gullfoss. Het water van de gletsjerrivier Hvítá stort bij de Gullfoss met grote kracht naar beneden. In het opstuivende water zijn vaak vele regenbogen te bewonderen, hieraan dankt de waterval dan ook zijn naam “Gouden waterval”. Als we weer opgedroogd zijn kan een bezoek aan één van IJslands meest bijzondere natuurfenomenen natuurlijk niet ontbreken. De geiser Strokkur spuit, met tussenpozen van enkele minuten, tot zo’n 20 meter hoog. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Seljalandsfoss, waar een mooi klein paadje ons achter de waterval langs leidt. Verborgen tussen de rotsen vinden we niet veel verder ook de Gljufrabui.

Vrijdag Seljalandsfoss-Thakgil

 

We laten de watervallen achter ons en gaan opweg naar een groene oase tussen de ruige bergen. Op camping Thakgil kunnen we op een bijzondere plek ons avondeten nuttigen. We kunnen plaats nemen aan één van de lange tafels in een grot, omringd door kaarsjes en een heuse houtkachel die ons warm houdt. Schapen lopen door de vallei en zeevogels zoeken in de rotswanden rond de camping een mooie plek om te schuilen of hun nest te bouwen. Onderweg naar Thakgil nemen we een kijkje op een zwart lavastrand, waar een flinke populatie papegaaiduikers zich vestigt in de zomermaanden. We nemen je mee naar een plek, weg van de vele toeristen waar we in alle rust de dagelijkse routine van deze schattige, felgekleurde zeevogeltjes kunnen aanschouwen.

Zaterdag Wandeling Myrdalsjökull

Direct vanaf de camping maken we een prachtige wandeling naar en langs de Myrdalsjökull. Adembenemend uitzicht gegarandeerd! Opweg naar de gletsjer beklimmen we ruige rotsen, beplakt met helder groen mos. Hoe hoger we komen hoe mooier het uitzicht richting de oceaan achter ons wordt. Een aantal glooiende heuvels verder doemt ineens een immense ijsmassa op. Je hoort in de verte het ijs afbreken en watervallen stromen langs de rotswand onder de gletsjer vandaan. De wandeling loopt hierna nog een heel eind langs de gletsjer naar beneden, waardoor je continu je ogen uitkijkt.

Zondag Thakgil-Landmannahellir

We gaan vandaag vroeg uit de veren voor een pittige wandeltocht door het berggebied van Landmannalaugar. Het geothermische karakter van het gebied zorgt voor een waar spel aan kleuren. Met een beetje zonlicht lijken de bergen zelfs op te lichten, wat zorgt voor een adembenemend helder zicht op dit gebied. Bij de start van de wandeling bevindt zich een heerlijke natuurlijke warme bron, waar we de spieren wat rust kunnen gunnen na ons tochtje door de bergen. Overnachten doen we bij camping Landmannahellir, een oase van rust tussen groene grashellingen. Direct bij de camping bevindt zich een kleine grot, die vroeger dienst deed als schuilplek voor mensen die het binnenland doorkruisten.

Maandag Landmannahellir-Nyidalur

We rijden vandaag weg van de groene heuvels en zoeken weer wat ruiger terrein op. Onderweg komen we weer genoeg natuurschoon tegen om vast te leggen en vooral goed in je op te nemen. We houden deze dag tijd over om eens lekker tot rust te komen en wellicht zelfs een boek te lezen, we zijn tenslotte op vakantie.

Dinsdag Nyidalur-Askja

Vandaag gaan we opweg naar de Askja-krater, waar we ons door het zeer ruige lavaterrein op de maan wanen. De rit er naartoe is al een beleving opzich. We rijden lange tijd dicht langs de Vatnajökull, de grootste gletsjer van heel Europa. ’s Middags kunnen we, voor we neerstrijken op de camping Dreki, een bezoek brengen aan Holuhraun. Dit lavaveld is gevormd in 2014, waardoor de lava nog vers en zeer donker, puntig en broos is. Bijzondere wetenswaardigheid: Men kon in 2016 aan de rand van het lavaveld nog steeds een warm bad nemen in het smeltwater dat verwarmd werd door de nog warme lava.

Woensdag Rondwandeling in de Askja-krater

 

Vandaag staat een wandeltocht in de vulkaankrater Askja op het programma. In de zomermaanden is er de mogelijkheid om dit gebied te bewandelen onder begeleiding van een lokale gids, die ranger is van het nationaal park Vatnajökull. In de Askja-krater bevindt zich kratermeer Viti, dat verwarmd wordt door zwavelbronnen. Hierin kan door de echte waaghalzen na een steile afdaling gezwommen worden. Er blijft op deze dag genoeg tijd over om ook de Drekagil (Drakenkloof) te ontdekken, een kloof naast de camping, waar verschillende soorten lavagesteente bijzondere rotswanden hebben gecreëerd.

Donderdag Askja-Mývatn

De eerste stop vandaag is Námafjall, een geothermisch veld met modderpoelen en een rijkelijke hoeveelheid “geurende” stoompluimen die vanuit de aarde omhoog komen. We vervolgen daarna onze weg naar de imposante vulkaan Hverfell. Beklimming van de vulkaan geeft niet alleen een mooi kijkje in de krater, maar ook een prachtig uitzicht over de omgeving rondom Mývatn. Kamperen doen we op een lavaveld gelegen aan het Mývatn.

Vrijdag Lofthellir of Dimmuborgir

De omgeving van Mývatn is zeer divers en heeft ons dan ook van alles te bieden. In de middag is er de mogelijkheid voor een bezoek aan Lofthellir, een lavagrot met geweldige ijsformaties van soms wel honderden jaren oud. Een lokale gids neemt ons mee om dit ondergrondse wonder te aanschouwen. Voor mensen met claustrofobie is een wandeling in de prachtige omgeving rond het meer, wellicht een betere invulling van de middag. Een andere optie is een bezoek aan natuurreservaat Dimmuborgir. Hier vinden we grillige rotsformaties gevormd door vulkanisch gesteente. De naam van het natuurreservaat is te herleiden naar de IJslandse woorden Dimmur (grimmig of donker) en Borg (fort, kasteel of stad).

Zaterdag Mývatn-Akureyri

We vertrekken vandaag richting de eindbestemming van onze reis, de stad Akureyri. Onderweg stoppen we om te kunnen wandelen door de lavavelden rondom de Godafoss. Het water van de rivier Skjálfandafljót valt bij de Godafoss over een breedte van 30 meter naar beneden. De wandeling er naartoe en het wandelen langs de oever van de rivier en waterval is zeker de moeite waard. Kanoërs wagen hier regelmatig letterlijk een sprong in het diepe.

Zondag Akureyri

De laatste dag van deze reis is aangebroken en brengen we door in en rond Akureyri. Net als op de eerste dag zijn er vandaag meerdere opties. Je kunt je onderdompelen in het stadse leven om misschien wel een mooie IJslandse trui te scoren of wat leuke souvenirs voor jezelf of voor het thuisfront. Je kunt een wandeling maken in het gebied rond de camping waar we verblijven. Hier behoort het spotten van vogels en ook het spelen van een spelletje discgolf tot de mogelijkheden. Wie de reis spectaculair wil afsluiten, kan vanuit de haven van Akureyri op zoek gaan naar de reuzen van de zee, de bultrugwalvissen. Naast dit alles is wat tijd om alles gereed te maken voor de terugreis ook zeker geen slecht idee. De terugvlucht zal maandagmorgen vroeg vertrekken.

Maandag wegdromen over IJsland 

Vandaag eindigt dit fantastische avontuur. Met een berg aan herinneringen rijker en misschien wel je hart verloren aan IJsland, staat vandaag de terugvlucht naar Rotterdam op het programma.

Wat maakt deze trip speciaal?

Warmwaterbronnen in the middle of nowhere
Vulkaankrater Askja
Diversiteit van de IJslandse natuur
Walvis spotten vanuit de hoofdstad van Noord-IJsland
IJsformaties in lavagrot Lofthellir
Ervaren van complete stilte
Beklimming van vulkaankrater Hverfell

Inclusief
o Vlucht
o Overnachtingen op campings
o Vervoer met een 4×4 Landrover
o Maaltijden (eventueel restaurantbezoek niet inbegrepen)
o Een uniek avontuur

Datums en prijzen