8 dagen IJsland

8 dagen IJsland

Maandag Aankomst op vliegveld Akureyri

 

Vanaf Rotterdam the Hague airport vlieg je in de ochtend naar Akureyri, de hoofdstad van Noord-IJsland. Vandaag is het moment om je nog even onder te dompelen in het stadse leven, voordat het echte avontuur van start gaat. Het gebied rond de camping waar we verblijven leent zich overigens ook heel goed voor een stevige wandeling. Het spotten van vogels en ook een spelletje discgolf behoren tot de mogelijkheden. Wie meteen één van de hoogtepunten van deze reis wil beleven, kan vanuit de haven van Akureyri op zoek gaan naar de reuzen van de zee, de bultrugwalvissen.

Dinsdag Akureyri-Askja

 

 

Na een ontbijt in het IJslandse zonnetje vertrekken we richting de vulkaankrater Askja. We ruilen de geasfalteerde weg in voor ruig lavaterrein. Op weg naar Askja bewonderen we de Aldeyjarfoss. Deze waterval valt prachtig langs een rotswand van basaltkolommen naar beneden.

Woensdag Drekagil, Viti & Holuhraun

In de ochtend is er tijd om de Drekagil (Drakenkloof) te ontdekken. De kloof doet zijn naam zeker eer aan. In de middag rijden we door het vulkanische landschap naar de Askja-krater. Na een korte wandeling bereiken we geothermisch meer Víti. Hier hebben we uiteraard alle tijd om geweldige foto’s te maken. Degenen die op zoek zijn naar echt avontuur kunnen zelfs een duik nemen in Víti. Deze middag staat ook een bezoek aan het verse lavaveld Holuhraun op het programma. Dit lavaveld is ontstaan na de laatste uitbarsting van de Bárdarbunga in 2014.

Donderdag Askja-Kverkfjöll

Vandaag vervolgen we onze tocht, dwars door het prachtige maanlandschap, richting de Vatnajökull. Deze grootste gletsjer van Europa, kent vele gezichten. Wij kiezen voor een blik in de ijsgrot bij de Kverkjökull, één van de uitlopers van de Vatnajökull. Kamperen doen we aan de voet van deze imposante ijsmassa. Op weg hiernaartoe vinden we één van de grotten waar vogelvrijverklaarde Eyvindur zijn winters doorbracht.

Vrijdag Kverkfjöll-Saenautasel

Vandaag laten we de gletsjer achter ons en rijden we naar Saenautasel. Hier vinden we in een zeer fraaie turfboerderij zowel een  museum als een restaurant, gerund door locals. Men serveert er, in de oude schaapskooi, koffie en lummur (kleine havermoutpannenkoekjes) en ook de welbekende lopapeysa (IJslandse wollen truien) worden hier verkocht. Op onze weg naar Saenautasel kunnen we ons in het Laugarvellir onderdompelen in een warmwaterbron, waar een waterval ons voorziet van een natuurlijke douche. Wanneer we helemaal week en gerimpeld zijn rijden we verder naar de Hafrahvammagljúfur, een prachtige diepe kloof met zeer steile wanden.


Zaterdag
Saenautasel-Mývatn

Na een nacht kamperen naast de oude turfboerderij vervolgen we onze weg naar de zeer diverse omgeving van Mývatn. Hier is in de middag de mogelijkheid voor een bezoek aan Lofthellir, een lavagrot met geweldige ijsformaties van soms wel honderden jaren oud. Een lokale gids neemt ons mee om dit ondergrondse wonder te aanschouwen. Voor mensen met claustrofobie is een wandeling in de prachtige omgeving rond het meer, wellicht een betere invulling van de middag.

Zondag Mývatn-Akureyri

Na de bijzondere ondergrondse ervaring van gister staat er vandaag letterlijk een hoogtepunt op het programma. Na een rondwandeling in natuurreservaat Dimmuborgir beklimmen we de imposante vulkaan Hverfell. Beklimming van de vulkaan geeft niet alleen een mooi kijkje in de krater, maar ook een prachtig uitzicht over de omgeving van Mývatn. Hierna rijden we naar het eindpunt van onze reis, de stad Akureyri. We passeren de Godafoss, die te mooi is om zomaar links te laten liggen. Een wandeling door lavavelden brengt ons bij de waterval, die over een breedte van 30 meter naar beneden valt.

Maandag Akureyri-Rotterdam

Vandaag eindigt dit fantastische avontuur. Met een berg aan herinneringen en misschien wel je hart verloren aan IJsland, staat vandaag de terugvlucht op het programma.

 Wat maakt deze trip speciaal?

Warmwaterbronnen in the middle of nowhere
Vulkaankrater Askja
Diversiteit van de IJslandse natuur
Walvis spotten vanuit de hoofdstad van Noord-IJsland
IJsformaties in lavagrot Lofthellir
Kamperen aan de voet van de grootste gletsjer van Europa
Ervaren van complete stilte
Beklimming van vulkaankrater Hverfell

Inclusief
o Vlucht
o vervoer met een 4×4 Landrover
o Overnachtingen op campings
o Maaltijden (eventueel restaurantbezoek niet inbegrepen)
o Een uniek avontuur

Datums en prijzen